This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Ciasto na pierogi:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • szklanka gorącej wody
Farsz:
  • 250 g twarogu Mazurski Smak/ półtłustego
  • ugotowana kasza gryczana (100 g suchej)
  • 2 średnie cebule
  • sól i pieprz, kminek
Dodatkiem przy serwowaniu może być:
  • śmietana Mazurski Smak o dowolnej zawartości tłuszczu

 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Mieszamy, a następnie wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Najlepiej wyrabiać je ręką przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut, żeby „odpoczęło".

Przygotowujemy farsz.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Twaróg Mazurski Smak rozgniatamy widelcem. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor. Ostudzoną kaszę i cebulę mieszamy z twarogiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy kółka. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi pierogów.

Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody z odrobiną oleju i gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi z kaszą i twarogiem Mazurski Smak najlepiej smakują podawane ze śmietaną Mazurski Smak, oprószone świeżo mielonym pieprzem.