This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Serniczki smażone na bazie twarogu Mazurski Smak i mleka Łaciate junior z bitą śmietaną i owocami

    Składniki:
  • Twaróg półtłusty Mazurski Smak - 200 g
  • Mąka - 75 g
  • Jajka - 2 szt
  • Cukier wanilinowy lub zwykły 50 g
  • Mleko Łaciate Junior 3,8% - 50 ml
    Sos owocowy:
  • Mrożone owoce
  • Cukier
    Do dekoracji:
  • ubita śmietanka Łaciata 36 %
  • świeże owoce

 

 

 

Mrożone owoce gotujemy w rondelku z odrobiną cukru. Cały czas mieszamy. Owoce powinny być miękkie. Gotujemy je do czasu uzyskania konsystencji sosu. Twaróg Mazurski Smak rozdrabniamy widelcem, ucieramy z jajkiem, uzupełniamy mlekiem Łaciatym Junior. Dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy.

Masa powinna być gęsta, ale lekko płynna. Placuszki smażymy na patelni z kilkoma kroplami oleju na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Podajemy gorące, z sosem owocowym oraz świeżymi owocami i bitą śmietaną.