This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

Bajeczne słodkie naleśniki na leniwe wiosenne i letnie podwieczorki

Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej/ uniwersalnej
  • 1 szklanka mleka Łaciate o dowolnej zawartości tłuszczu (od 0 do 3,8%)
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła ekstra Łaciate
Farsz:
  • 500g twarogu półtłustego Mazurski Smak lub Twarogu bez laktozy MLEKPOL
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • miękkie owoce sezonowe
  • Śmietanka Łaciata 18% lub jogurt grecki MLEKPOL

Składniki ciasta naleśnikowego bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni lekko posmarowanej warstwą oleju. Naleśniki smażymy z obu stron. Odkładamy na obrócony do góry dnem talerz.

Farsz do naleśników to kwestia naszej fantazji i smaku. My proponujemy podstawowy przepis na słodki twarogowy farsz. Można uzupełnić go bakaliami, cynamonem, prawdziwą wanilią.

Twaróg Mazurski Smak lub Twaróg bez laktozy MLEKPOL „przekręcamy" przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Z żółtka i cukru robimy puszty kogel mogel. Pamiętajmy aby jajo było świeże. Przed rozbiciem skorupki koniecznie umyjmy je.

Kogel mogel łączymy z twarogiem. Dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na usmażone, wystudzone naleśniki. Naleśniki zwijamy w rulony lub składamy w tzw. koperty. Możemy podawać je od razu, polane śmietanką Łaciatą 18% lub jogurtem greckim MLEKPOL i uzupełnione ulubionymi owocami sezonowymi np. truskawkami, malinami, borówkami. Możemy także naleśniki ponownie usmażyć. W tym celu rozgrzewamy na patelni łyżkę masła ekstra Łaciate. Naleśniki podsmażamy z obu stron na złoty kolor pilnując aby masło nie przypaliło się. Podobnie jak w przypadku wersji „zimnej" danie uzupełniamy śmietanką Łaciatą 18% lub jogurtem greckim MLEKPOL i ulubionymi owocami.