This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Pizza z serem MLEKPOL to jest to!

  • 400g mąki
  • 40g drożdży
  • 1/4 szklanki wody + 3 łyżki do zaczynu
  • 7 łyżek oleju / oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • zioła: bazylia, oregano
  • przecier lub koncentrat pomidorowy, do posmarowania ciasta

Salami, szynka, papryka, pieczarki i najważniejszy składnik ser dojrzewający MLEKPOL. Proponujemy ser Jantar lub Gouda

Przygotowujemy zaczyn ciasta do pizzy: do drożdży dodajemy 3 łyżki wody, cukier i 3 łyżki mąki.

Mieszamy, odstawiamy na 15 minut.

Do miski wsypujemy resztę mąki. Dodajemy sól, zioła, wodę i olej oraz gotowy zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. W przykrytej czystą ściereczką misce, odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce.

Z podanej porcji powinny wyjść dwie średnie pizze.

Wyrośnięte ciasto formujemy na kształt pizzy, układamy na blasze.Ciasto smarujemy doprawionym szczyptą soli, cukru i ziół - przecierem pomidorowym. Układamy wybrane przez nas dodatki. Na wierzchu układamy wiórki lub plastry sera MLEKPOL - Jantar lub Gouda. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 180 - 200 stopni piekarnika - pieczemy ok. 15 - 20 min.

Smacznego Smile