This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Kruche ciasteczka na każdą okazję

  • Pół kilo mąki (30 dag. uniwersalnej, 20 dag. mąki krupczatki)
  • Pół kostki masła Łaciate extra
  • 2 łyżki śmietany Mazurski Smak 18%
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • Szczypta soli
  • Skórka cytrynowa otarta z połowy małego owocu

 Kruche ciasteczka znakomicie smakują popijane mlekiem Łaciate o dowolnej zawartości tłuszczu Smile

Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub blat

Dosypujemy cukier zwykły i waniliowy

Dodajemy szczyptę soli

Do produktów sypkich dokładamy zimne masło Łaciate extra

Produkty łączymy przy pomocy duzego noża (masło kroimy na coraz mniejsze kawałki zagarniając nożem mąkę, cukier, sól)

Kiedy masło jest już posiekane dodajemy śmietanę Mazurski Smak 18%, jajko i  otartą skórkę z połowy małej cytryny.

Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy - grubość ciasteczek uzależniamy od gustu Smile

Zrozwałkowanego ciasta wycinamy dowolne formy w zależności od nastroju lub okolicznoci Smile

Ciasteczka wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekaniku, przez około 15 - 20 minut - na złoty/brązowy kolor.